به نام خدا
سلام
سوال رسیده : در صورت قرض دادن پول به فردی برای باز پس گرفتن آن به اندازه تورم سودی نسبت به آن پول بگیریم آیا ربا است ؟ ( اگر ربا است ) چرا سودی که بانک ها میگیرند ربا محسوب نمیشود ؟
پاسخ : دوست عزیز در اسلام مستحب است شخصی که غرض می گیرد در موقع ادا غرض خود به نحو احسن قرض را ادا نماید مثلا هدیه ای را به قرض دهنده بدهد اما اینکه قرض دهنده خود اضافه بر قرضی که داده چیزی را مطالبه کند حرام بوده و ربا است
در بانک های جمهوری اسلامی ، عملیات بانکی بر اساس معاملات اسلامی و شرعی که بر طبق مصوبهء شورای محترم نگهبان می باشد, اجرا می شود و اگر بر طبق آن عمل بشود، سود و استفاده هایی که به بانک ها داده می شود یا از بانک ها گرفته می شود حلال است .
در اسلام، آن چیزی که به نام قرض با شرط اضافه باشد، ربا است یا خرید و فروش جنس به جنس در مکیل و موزون . و مبنای بانک ها بر هیچ یک از این دو قسم نیست .
بانک (قرض الحسنه به شرط اضافه ) به کسی نمی دهد، بلکه قرارداد مشارکت یا مضاربه یا جعاله با شخص می بندد, یا شخصی که پول در بانک به عنوان سپردهء ثابت کوتاه مدت یا بلند مدت می گذارد، پولش را به بانک قرض نمی دهد تا اضافه ای که بگیرد، ربا باشد، بلکه معاملات جعاله یا مضاربه یا مشارکت می بندد. بنابراین ، اگر بر طبق قراردادهایی که بین بانک و مردم بسته می شود، عمل شود ربا نیست و اشکالی ندارد.(آیت الله فاضل لنکرانی ، جامع المسائل ، ج 1 ص286)
یا حق